Ağaç Budama
Ağaç Budama; Bahçenizde ilk uygulama sonrası canlı ve temiz olan bitki ve ağaçlar; zamanla bir takım sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bunların en başında; kırılma, ezilme, çeşitli hastalıklara yakalanma sayılabilir. Fakat sorun olarak görmediğiniz pek çok değişim de; bahçenizin yapısında bozulmalara sebep olmaktadır. Ağaç dallarının zamanla sıklaşması, köklerin yeteri kadar gövdeye besin gönderilmemesine ve veriminin düşmesine neden olacaktır. Ayrıca eğrilme gösteren dalların da, hem yapısal hem görsel bir aksaklık oluşturması bakımından elden geçirilmesi gerekmektedir.
Meyve ve çiçek veren ağaçların düzenli aralıklarla budanması nasıl elzemse, aynı şekilde süs bitkilerinin de görsel bir ahenk içinde olması bakımından budanması gerekmektedir. Kalın gövdeli ve yaşça büyük ağaçlarda budama işlemi yapılırken, fidanların sürgün temizliği yapılarak canlı ve verimli olması sağlanmaktadır. Genellikle meyve ağaçlarında en kullanışlı budama şekli, enine bir yayılma göstermesini sağlamaya yönelik olacaktır. Bu şekilde; ağacın her dalına uzanabilme imkanı doğacak ve meyve toplamak için güvenliğinizi riske atacak bir durumla karşılaşmayacaksınız. Genç fidanlarda da sağlıklı bir büyüme oluşturabilmek için sürgün temizliği şarttır. Kökten uca iletilen besinlerin yeterli olabilmesi için sürgünlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Ağaç Budamanın Faydaları
Ağaç budama işleminde birkaç farklı amaç bulunmaktadır. Tabi ki bunların en başında ağacın hayatta kalması ve devamlılığın sağlanması gelmektedir. Budanmayan ağaçların büyümesi gerilemekte ve verimi azalmaktadır. Bunun yanı sıra diğer bir amaç ise canlılık kazandırma, diğer bir deyişle gençleştirme politikasıdır.
Ağaca canlılık kazandırmak maksadıyla, yıpranmış, kırılmış ve eğrilmiş dallar budanır. Ayrıca her budama sonrasında ağacın büyüme hızı katlanacaktır. Son olarak; tüm meyve ve çiçek veren ağaçlarda, ayrıca süs bitkilerinde budamanın getirilerinden biri de; görsel olarak düzenli ve ahenkli bir ortam yaratmasıdır. Ayrık otu görünümlü, bakımsız bir bahçeye sahip olmamak için; NK PEYZAJ ağaç budama ve genel temizlik hizmetinden faydalanmanız yerinde olacaktır.
Ağaç Budama Teknikleri
Ağaç budama incelik gerektiren hassas bir uygulamadır. İşlem yapılırken organizmaya zarar vermemek ve görsel uyumu bozmamak esas alınmalıdır. Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı teknikler mevcut. Bunları sıralamak gerekirse;
- Dal kesimi yapılırken güçlü ve zayıf dallar dikkate alınmalı
- Dalların açıları ayarlanmalı
- Kesilen kısımlarda budak bırakılmamalı
- Yara yerleri aşılanmalı
- Her ağaç türüne özgü bir muamele yapılmalı
- Meyilli kesimler yapılarak düzgün bir gelişim sağlanmalı
- Keskin ve kaliteli budama araçları kullanılmalı
- Budama işlemi yaz ayları dışında gerçekleştirilmeli
- Acil müdahale gereken ağaçlarda mevsim fark-etmeksizin budama yapılmalı
Yabani Ot Temizliği
Bahçe düzenini katleden unsurlardan biri ayrık otları ve yabani otlardır. Bunlar bahçenin ana bitkilerinin aldığı besin değerini düşürürken, bahçenizde istenmeyen bir kalabalık oluştururlar. Eğer önü alınmazsa tüm bahçeyi sara bilme özelliğine sahiptirler. Yabani ot oluşumunu engellemek için bazı tedbirler mevcut.
Bunların en başında doğru bir çimlendirme ve düzenli bakım faaliyetleri gelmektedir. Fakat yabani otlara maruz kalmış alanların da derhal temizlenmesi gerekmektedir.
Yabani ot temizliği yapılırken kolay ve pratik olması için uygulanan bazı yöntemler, çevre dokusuna zararlı olabilmektedir. Bu sebeple doğru bir yöntem uygulanması gerekiyor. Ayrıca bahçeniz için yararlı organizmaların da bu temizlik işlemi sırasında zarar görmemesi önemli.
Yabani Ot Temizleme Teknikleri
Yabani otların temizlenmesini kolaylaştırmak için öncelikle; bahçenin nemlendirilmesi doğru bir tercih olacaktır. Bahçenin nemlendirilmesi sırasında, bitkilerin fazla su sebebiyle köklerinin zarar görmemesi de önemli. Yabani ot temizliğinde uygun aletler kullanılarak şu adımlar takip edilir;
- Nemlendirme: Otların kolay sökülmesi için yumuşatma işlemidir.
- Sökme: Klasik olarak yabani otların topraktan ayrılmasına olanak sağlayan bir yöntemdir.
- Malçlama: Bu yöntem bahçenizdeki organizmalara zarar vermediği gibi, faydalı olması bakımından tercih edilmektedir.
- Tırpanlama ve Çapalama: Tırpan yardımıyla kısaltılan otlar, çapalanarak ortadan kaldırılmaktadır.